Bedrägeri och urkundsförfalskning (translator scams)

Det var som tusan. Jag trodde knappt att någon som översätter från andra språk till svenska skulle bli utsatt för CV-förfalskning, det vill säga att någon annan stjäl ens CV (antingen från någon jobbsökarportal på internet eller genom att utge sig för att vara en uppdragsgivare och be om personens CV) och sedan skickar ut e-brev till översättningsbyråer och söker uppdrag.

Nu har det hänt mig. Någon skickar ut ett flera år gammalt CV som de har hittat någonstans (jag tog bort det från de sidor där det låg redan för något år sedan, just för att slippa sådant här) i mitt namn, dels från hotmailadresser, dels från en gmail-adress. En kollega tog emot den falska ansökningen och varnade mig.

Lär dig av mitt misstag:

  • Lägg aldrig ut ditt CV på internet (ligger det redan där, så ta ner det nu), och skicka det aldrig till någon som du inte redan är väl bekant med och kan lita på.
  • Kontrollera alltid varifrån ansökningar skickas, och dubbelkolla att adressen stämmer med verkligheten.

Misstänker du att du har råkat ut för detta? Läs följande två inlägg: detta från jobbsökarportalen ProZ’ ledning om hur de gör för att motverka sådant här, och detta, en sida en kollega har byggt upp för att motverka sådana här idioter och visa upp dem i ljuset, i hopp om att de spricker som elaka troll. Där kan du även anmäla bedragares e-postadresser, så att de förs upp på en lista.

Lämna en kommentar

Under översättning, företagande, Scams, translation, Translator scams

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s